Περιγραφή
Το δικό του «λίφτινγκ» βιώνει τα τελευταία χρόνια ο κόσμος της αισθητικής, με ολοένα και περισσότερους να στρέφονται σε μη επεμβατικές επιλογές για την ανανέωση και τη βελτίωση της όψης του προσώπου.
Ενώ «παραδοσιακές» μέθοδοι, όπως το λίφτινγκ, παραμένουν μια επιλογή για όσους αναζητούν πιο δραστικά αποτελέσματα, οι μη χειρουργικές θεραπείες κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο συνδυασμός της άμεσης επιστροφής στις καθημερινές δραστηριότητες, του μειωμένου κόστους, της φυσικότερης όψης και του ελαχιστοποιημένου κινδύνου επιπλοκών καθιστά τις μη επεμβατικές μεθόδους ιδιαίτερα ελκυστικές. Από τις ενέσιμες θεραπείες, όπως το botox και το υαλουρονικό οξύ, μέχρι τις τεχνικές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, οι επιλογές είναι πολλές και προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε ατόμου, προσφέροντας ένα ανανεωμένο, φρέσκο και νεανικό πρόσωπο χωρίς την ανάγκη για νυστέρι.
Ποιες είναι οι μη χειρουργικές θεραπείες
Όπως εξηγεί η δρ. Νάντια Αλεξοπούλου, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, «οι μη χειρουργικές θεραπείες προσώπου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στις Ενέσιμες και τις μη ενέσιμες θεραπείες.Στις ενέσιμες θεραπείες περιλαμβάνονται το botox, το υαλουρονικό, οι μεσοθεραπείες και οι βιοδιεγέρτες. Οι μη ενέσιμες θεραπείες είναι οι ενυδατώσεις, το dermapen και οι υπέρυθρες.
Βιοδιέγερση: Μια καινούρια τάση
Σύμφωνα με τη Νάντια Αλεξοπούλου, που διατηρεί ιατρείο στην πλατεία Μαβίλη, «οι βιοδιεγέρτες είναι ένα καινούργιο trend. Είναι φανταστικά υλικά για το πρόσωπο, όπως το πολυγαλακτικό οξύ, η υδροξυαπατίτης και η καπρολακτόνη. Τα υλικά αυτά τα δουλεύουμε κυρίως στο μέσο πρόσωπο, στο οβάλ και στα ζυγωματικά, καθώς πρέπει να γίνονται στη βαθύτερη στοιβάδα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο, προσφέροντας ανόρθωση σε βάθος χρόνου. Το κόστος είναι λίγο υψηλό και χρειάζονται από δύο έως τρεις συνεδρίες για να πάρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».
Οι βιοδιεγέρτες, προσθέτει, «είναι επίσης πολύ καλή επιλογή για άτομα που, εκτός από χαλάρωση, έχουν και λεπτορυτίδωση ή φωτογηρασμένο δέρμα. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και σε αυτές τις περιπτώσεις. Μετά την τρίτη συνεδρία, η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να φτάσει έως και τα δύο έτη, ανάλογα βέβαια με την ηλικία του ατόμου, το αν είναι καπνιστής ή αν εκτίθεται πολύ στον ήλιο».
Υαλουρονικό οξύ: Η σταθερή αξία
Σταθερή αξία στις μη επεμβατικές θεραπείες για το πρόσωπο -και όχι μόνο- παραμένει το υαλουρονικό οξύ.
«Το υαλουρονικό είναι μια αγαπημένη θεραπεία. Είναι ένα υδρόφιλο μόριο πανομοιότυπο με αυτό που έχουμε στο δέρμα μας. Και μη ξεχνάμε ότι όσο περνάει η ηλικία χάνουμε υαλουρονικό από τον οργανισμό μας» υπενθυμίζει η δρ Αλεξοπούλου.
Το υαλουρονικό, όπως επισημαίνει, «δίνει ένα πολύ άμεσο αποτέλεσμα και μπορεί να εφαρμοστεί παντού: στην περιοχή γύρω από τα μάτια, στο οβάλ, στους μαύρους κύκλους, στους κροτάφους, στο μέτωπο και στο σώμα. Έχει άμεσο αποτέλεσμα και αξίζει τον κόπο και από την οικονομική σκοπιά».
Το υαλουρονικό έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας και κατά τη δρα Αλεξοπούλου δεν «τιμωρεί» αν δεν επαναλάβει κάποιος τη θεραπεία:
«Όταν το υαλουρονικό αποδομείται από ένα ένζυμο που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας, την υαλουρονιδάση -η αποδόμηση γίνεται περίπου στο έτος, έχουν ενεργοποιηθεί ινοβλάστες και έχουμε παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό δεν φεύγει από τον οργανισμό. Οπότε, ακόμα και να μην επαναλάβουμε τη θεραπεία, είμαστε καλύτεροι και ποτέ χειρότεροι»
Τι χρειάζεται προσοχή στις θεραπείες προσώπου
Όπως σε κάθε ιατρική, επεμβατική ή μη, παρέμβαση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του ειδικού, καθώς τα αποτελέσματα με μια λάθος απόφαση μπορεί, υπό περιπτώσεις, να αποβούν ολέθρια.
Η Νάντια Αλεξοπούλου υπογραμμίζει ότι «οι ειδικότητες που είναι εξειδικευμένες στην αντιγήρανση είναι οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί. Οπότε, αυτό που πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές είναι ότι την υγεία του δέρματός τους πρέπει να την εμπιστευτούν σε γιατρούς. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι ενέσιμες θεραπείες, ή ακόμα και ένα απλό peeling, δουλεύουν στο δέρμα και πιο βαθιά στο χόριο. Υπάρχει μια συγκεκριμένη ανατομία και κάποιος πρέπει να γνωρίζει τις αρτηρίες, τις φλέβες, τα νεύρα. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρξουν πολύ άσχημες επιπτώσεις αν γίνει κάτι λάθος».